Antieke Stoel Restaureren of Repareren, Kosten?

Antieke Stoel Restauratie – Diverse voorbeelden – Wat kost dat?

In ons meubelrestauratie atelier restaureren wij in eerste instantie het houtwerk van uw antieke zitmeubel, stoel of fauteuil de eerste fase voordat je het meubel gaat bekleden. Wij doen zelf geen meubelstofferging maar kennen wel meubelstoffeerders die wij kunnen adviseren. Bij de restauratie of reparatie van het houtwerk van een stoel komen vaak dezelfde gebreken voor:

  • Losse en of afgebroken verbindingen poot of romp;
  • houtworm- spijker en nietgaten- aantasting;
  • afgebroken regels verbindingen;
  • missende hoekklossen;
  • goed bedoelde ‘extra’ geplaatste spijkers en schroeven bij eerdere reparaties, hoekijzers door verbindingen;
  • eerdere reparaties met verkeerde lijmsoorten zoals: bruislijm, bisonkit, secondenlijm;
  • ontbrekende delen;
  • ontbrekende of loszittende hoekklossen;
Stel uw vraag over uw stoel

Restauratie Stoel is vaak gecompliceerd

De hoeveelheid verbindingen van een stoel, maakt het een arbeidsintensief object. Het heeft in  verhouding veel meer verbindingen dan andere antieke meubels. Helemaal als er sprake is van eerdere reparaties die eerst moeten herstellen om weer tot een stevige stoel te komen. De prijs is dus sterk afhankelijk de tijd die we daarmee bezig zijn, voor de restauratie krijgt u altijd een prijsindicatie naar aanleiding van getoonde foto’s, Stuur nu via Whatsapp , of als ik de stoel live gezien heb. In de fotoserie hieronder een selectie restauraties aan stoelen, Balloonback mahoniehout, italiaanse notenhouten Sgabello, een geeboniseerd beukenhouten draaiwerk stoel met snijwerk en een Horrix stoel.

Leeftijd stoel zegt wat over aantal herstofferingen

Als de stoel oud is, kunt u er vanuit gaan dat deze regelmatig is opnieuw is bekleed gestoffeerd, daardoor raken zittingsregels en de verbindingen rond de poten verzwakt of raakt de lijm uitgedroogd waardoor er speling komt op de verbindingen. Vaak zijn voelt de verbinding tussen rug en zitting als eerste los, dan kunt u er vanuit gaan dat de gehele stoel opnieuw moet worden verlijmd, daarvoor wordt de stoffering verwijderd en de houten romp uit elkaar gehaald. Alle verbindingen worden opnieuw pas gemaakt, ze passen dan weer als bij een nieuw gemaakte stoel en daarna opnieuw verlijmd met dierlijke lijm. Wij zorgen dat elke individuele verbinding weer past als nieuw zodat het houtwerk weer een generatie mee kan.

Wat kost het een stoel te laten restaureren?

De kosten hangen sterk af van wat er los en of gebroken is, de hoeveelheid eerdere reparaties en welke delen zijn gestoffeerd. Wilt u een prijsopgave van uw kappotte stoel stuur dan foto’s via Whatsapp van de gehele stoel en enkele details van de schade of losse verbindingen. Gebruikt u geen Whatsapp dan kunt u via deze pagina contact opnemen Overweegt u een stoel opnieuw te stofferen laten bekleden laat dan eerst de houten romp door ons restaureren, vaak bieden meubelstoffeerders dit ook aan maar zij hebben niet de kennis en materialen om dit correct te doen – net zo goed als dat wij geen meubelstofferingen aanbieden – volgens het ‘schoenmaker blijf bij je leest’ principe. We werken wel nauw samen met meubelstoffeerders die zowel een klassiek gestoffeerde stoel met natuurlijke materialen als een designstoel kunnen stofferen.

 

WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.