SBS6 TV-programma ‘Zo Goed als Nieuw‘ SBS6 met restauratie expert Ramses Hertman

Geheim bewaren

Al maanden loop ik met het geheim rond, dat ik het liefst al wilde delen, maar het moest nog allemaal een verrassing blijven. Het begon voor de zomer. Ik was geselecteerd als specialist door Talpa voor het nieuwe SBS6 programma ‘Zo goed als Nieuw’. In juli startte de draaidagen in mijn atelier waar ik dagelijks de antieke meubels restaureer. De datum van de tweede uitzending waarin ik een houten Kruisbeeld / Crucifix restaureer is nu bekend:

Woensdag 18 en 25 September 2019 om 21:30 op SBS6   

sbs6 zo goed als nieuw Patty Brard

De verrassing van de restauratie

Het programma draait om de verrassing van de restauratie van een voorwerp. Zonder medeweten van de eigenaar wordt het voorwerp met een bijzonder verhaal gerestaureerd. Vrienden of familieleden kunnen de redactie van Talpa benaderen om het voorwerp en daarmee gepaard gaan de verhaal in te dienen. Na restauratie wordt de eigenaar verrast met het gerestaureerde object door presentatrice Patty Brard.

Zo goed als Nieuw SBS6 Patty Brard opnames Ramses Hertman

Draaidagen in mijn atelier

Het is heel leuk om eens te ervaren wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tv uitzending. De crew van 6 man was geweldig, zeer deskundig en ik heb met zeer veel plezier mee gedaan.

Ik had de werkplaats al redelijk opgeruimd voorafgaande aan de draaidagen. Eerst werd het licht en geluid opgezet en draaischema van de dag doorgenomen. De camera ideeën die achter een bureau waren ontstaan,  in overleg met de redactie, werden vertaald naar de situatie van mijn atelier. Immers nu zag ook de regisseur mijn werkplaats voor het eerst.  Tijdens de eerste draaidag kwam Patty Brard met de objecten langs. Zij had die al aangenomen van de aangever die de verrassing had ingediend.

zo goed als nieuw SBS6 patty brard opnames Ramses Hertman

Schade analyse

Na binnenkomst werden de objecten getoond en kreeg ik de kans om ze voor het eerst in mijn handen te houden en de schade te analyseren om vervolgens een prognose te maken van de tijdsduur die de restauratie met zich mee bracht. Het gaat om twee houten objecten; een religieus polychroom beschilderd erfgoed object en een gebruiksvoorwerp van hout en glas. De exacte omschrijving houden we nog even geheim tot de uitzending.

Zo goed als nieuw SBS6 patty Brard Ramses Hertman Meubelrestauratie

Restauratie van de objecten

De tweede en derde opnamedag ben ik gevolgd in het eraf halen van de afwerking van een van de objecten om dat die grondig vies was en deels verloren,  het opzetten van een basiskleur op het hout en het lakken. De crucifix had gebroken en missende onderdelen. Allereerst zijn de losgebroken onderdelen vastgezet soms met een nieuwe verbindingspen, en missende onderdelen grof vormgegeven en gemonteerd waarna later snijwerk de details werden gezet.

De crucifix was daarnaast beschilderd om er levensecht uit te zien. Delen van deze  beschadigde schildering zijn rond de breuken, valschade en de bijgemaakte onderdelen gevuld en geretoucheerd door Willianne van der Sar van Color & Conservation – die ik had uitgenodigd als mede expert.

Geplande Uitzendingen ‘Zo Goed als Nieuw’

De opnames zijn inmiddels afgerond en de montage is gedaan.  In twee opeenvolgende weken word ik uitgezonden:  Op Woensdag 18 September 2019 om 21:30 op SBS6  is de eerste uitzending te zien waarin ik een kruisbeeld restaureer. De tweede uitzending is op 25 September 2019, SBS6 om 21:30 daarin is de transformatie van een scheerdoos te zien.

Zo goed als Nieuw SBS6 Patty Brard opnames Ramses Hertman

Presentatie Patty Brard

Patty Brard presenteerd nieuwe programma ”Zo goed als nieuw”. In het SBS6-programma reist Patty door heel Nederland om spullen met een emotionele waarde te laten restaureren. Dat vertelde ze bij Shownieuws, waarin ze mensen opriep om zich te melden.

„Ik kan me voorstellen dat je vader bijvoorbeeld al járen een oldtimer in de garage heeft staan, hoe mooi zou het dan zijn als je mij belt en dat we dat we dan stiekem ’s nachts die oldtimer weghalen, een andere auto onder het zeiltje zetten en die oldtimer dan met vakmensen restaureren” , zegt Patty.

Bron: Telegraaf


WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.