Restauratie Interieur Eiken Betimmering Lambrisering -Transformatie B30

Restauratie Interieur Eiken Betimmering Lambrisering -Transformatie B30

Art Deco Eikenhouten wandbetimmering – Restauratie en Reconstructie

Tijdens de renovatie van dit rijksmonument waren we betrokken bij diverse met eiken lambrisering beklede wandbetimmeringen van de historische interieurs. De Art Deco betimmeringen zijn gerestaureerd en oude lambriseringen teruggezet voor nieuw opgetrokken wanden, waarachter vergaande ingrepen ten behoeve van een gezond leefklimaat waarin diverse installaties zijn weggewerkt. Soms complexe uitdagingen om installaties in de muur bereikbaar te houden, hiervoor zijn deuren en luiken gecreëerd in de bestaande lambrisering, passend in het paneel stramien van de wandbetimmering waardoor deze bijna geheel wegvallen.

Ook zijn nieuwe lambrisering plinten en deur- en raam omlijstingen gereconstrueerd, gemachineerd, geplaatst en van afwerking voorzien. Radiatorvoorzetschermen gerestaureerd en sporen van verwijderde thermostaten in panelen weggewerkt.

Daarnaast zijn 80 eikenhouten binnendeuren, waarin brandvertragende panelen zijn geplaatst binnen het authentieke frame, gekleurd en van afwerking voorzien, en kleine restauraties aan lijstwerk en deuromlijstingen gedaan.

Als eindhandeling is de lambrisering schoongemaakt en van een was afwerking voorzien.

Met de opening door Koning Willem Alexander van B30 is het eind van de jarenlange renovatie gemarkeerd hierin zetelde voorheen het Ministerie van Economische Zaken een rijksmonument. In het gebouw is het kenniscentrum van de Rijksoverheid gevestigd, het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het werk is in samenwerking met Van Geenen Restauratie en in opdracht van Breijer Bouw en Installaties uitgevoerd. Het werk is in opdracht van De Rijksgebouwendienst onder uitvoering van Facilicom met KAAN Architecten, Braaksma & Roos architecten uitgevoerd. De renovatie is middels een PPS constructie aan Facilicom gegund die het pand ook 30 jaar gaan exploiteren.  Het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag stamt uit het begin van de 20e eeuw en is een Rijksmonument, het Ministerie van Economische Zaken was voor de renovatie hier gevestigd.

Koning Willem Alexander opende B30 op 29 april 2017.  Foto’s opening met dank aan: Royal Press Europe, A. van de Werf. (copyright)

De transformatie van B30 is genomimeerd voor de Gulden Feniks 2018 van het Nationaal Renovatie Platform – Gulden Feniks is dé prijs ter bevordering van en inspiratie voor duurzaam gebruik van de bestaande omgeving.

De lambrisering is hier terug opgebouwd, voor een opgetrokken nieuwe wand waarin lucht- en elektrische installaties zijn verwerkt. Ook blijven installaties bereikbaar door gemaakte deuren en luiken in de lambrisering.

Deuromlijstingen deels authentiek teruggeplaatst, met lijstwerk, randen en plinten aangevuld.

WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.