Antieke Stoel Restaureren of Repararen, prijs?

Stoel Restauratie-Diverse voorbeelden-Wat is de prijs?

Bij de restauratie of reparatie van een stoel komen vaak dezelfde gebreken voor:

  • Losse en of afgebroken verbindingen poten of romp;
  • houtworm- spijker en nietgaten- aantasting;
  • afgebroken regels verbindingen;
  • missende hoekklossen;
  • goed bedoelde ‘extra’ geplaatste spijkers en schroeven bij eerdere reparaties, hoekijzers door verbindingen;
  • eerdere reparaties met verkeerde lijmsoorten zoals: bruislijm, bisonkit, secondenlijm;
  • ontbrekende delen;
  • ontbrekende of loszittende hoekklossen;

De hoeveelheid verbindingen van een stoel, maakt het een arbeidsintensief object. Helemaal als er sprake is van eerdere reparaties die eerst moeten herstellen om weer tot een stevige stoel te komen. De prijs is dus sterk afhankelijk de tijd die we daarmee bezig zijn, voor de restauratie krijgt u altijd een prijsopgave naar aanleiding van getoonde foto’s (via Whatsapp) of als ik de stoel live gezien heb. In de fotoserie hieronder een selectie restauraties aan stoelen, mahoniehout, italiaanse notenhouten Sgabello, een geeboniseerd beukenhouten draaiwerk stoel met snijwerk en een Horrix stoel.

Als de stoel oud is, kunt u er vanuit gaan dat deze regelmatig is opnieuw is bekleed gestoffeerd, daardoor raken zittingsregels en de verbindingen rond de poten verzwakt of raakt de lijm uitgedroogd waardoor er speling komt op de verbindingen. Vaak zijn voelt de verbinding tussen rug en zitting als eerste los, dan kunt u er vanuit gaan dat de gehele stoel opnieuw moet worden verlijmd, daarvoor wordt de stoffering verwijderd en de houten romp uit elkaar gehaald. Alle verbindingen worden opnieuw pas gemaakt, ze passen dan weer als bij een nieuw gemaakte stoel en daarna opnieuw verlijmd met dierlijke lijm. Wij zorgen dat elke individuele verbinding weer past als nieuw zodat het houtwerk weer een generatie mee kan.

Overweegt u een stoel opnieuw te stofferen laten bekleden laat dan eerst de houten romp door ons restaureren, vaak bieden stoffeerders dit ook aan maar zij hebben niet de kennis en methodiek om dit correct te doen, net zo goed als dat wij geen stofferingen doen – volgens het ‘schoenmaker blijf bij je leest’ principe. We werken wel nauw samen met meubelstoffeerders die zowel een klassiek gestoffeerde stoel met natuurlijke materialen als een designstoel kunnen herstofferen.

Wilt u een prijsopgave van uw kappotte stoel stuur dan uw whatsappfoto via de contactpagina