Restauratie ‘Boulle’ techniek Antiek Kistje

Schildpad en messing 'Boulle Werk' met verguld bronzen beslag.

Meubelrestauratie van de bijzondere Boulle Techniek:

Dit kistje kwam in mijn bezit in slechte staat, vervuilde, ontbrekende en loslatende eerdere reparaties van messing gefiguurzaagde delen, een ontbrekend pootje, ontbrekend schildpad. Een analyse van de benadering voor de meubelrestauratie van dit antieke meubel /object was de eerste fase.

Boulle werk bijmaken is een zeer een nauwkeurig proces omdat de nieuwe delen nog geen 0,5 mm in zijdelingse richting te groot of te klein mogen zijn. Nadat de contouren van het missende onderdeel op papier is gekopieerd wordt het papier opgeplakt en de vorm uitgezaagd.

  • Losse messing inlegwerk verlijmd, missende messing en schildpad delen op alle zijdes bijgemaakt inclusief geëtste gravering;
  • Bronzen lijsten en voetjes verwijderd, van een missend pootje een mal van gemaakt en deze laten gieten in brons
    en vergulden;
  • Bronzen in zeepachtige oplossing schoongemaakt en gelakt;
  • Boullewerk gepolijst en beschermend gelakt.

Omschrijving:

Een ‘boullewerk’ kisje (h 10cm b 16cm d 15cm) met daarop afgebeeld voorstellingen van dieren,  musicerende- en dansende mensen.

Andre Charles Boulle  (1642-1732), hij perfectioneerde de naar hem vernoemde techniek van de Boulle-marquetry, een patroon van uitgezaagde materialen van uitgezaagd schildpad, ivoor, ebbenhout, koper, zilver, tin of messing die op hout worden geplakt.

 

Omschrijving:

  • Voorstellingen van dieren,  musicerende- en dansende mensen.
  • (h 10 b 16 d 15)
  • Andre Charles Boulle 1642-1732:  Hij perfectioneerde de naar hem vernoemde techniek van de Boulle-marquetry een patroon van uitgezaagde materialen die men op hout plakt,  van uitgezaagd schildpad, ivoor, ebbenhout, koper, zilver, tin of messing.
WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.