Drents Boogkabinet

Drents boogkabinet Restauratie, ca 1860.

Meubelrestauratie handelingen:

Bij een kabinet komt men vaak dezelfde gebreken tegen: krimpscheuren in boven en onderkast en soms in de panelen van de deuren, versleten ladegeleiding waardoor de lade over de voorregel sleept, deuren die klemmen. Losse lijmverbindingen, gammele poten, houtwormaantasting, ontbrekende sleutels. Afwerking die is verkleurd door inwerking van UV licht of waterschade. Kastrug die onvolledig past door krimp, de rug zorgt voor de stijfheid van de bovenopbouw, zit deze niet strak dan klemmen of kunnen deuren niet dicht.

  • Bij deze kast zijn de vier scheuren in de zijdes van de onder- en bovenkast verlijmd, en de scheuren in de deurpanelen;
  • Er is een nieuwe sleutel bijgemaakt voor zowel deur als lade en de sloten zijn gangbaar gemaakt;
  • De houten ladegeleiding in de onderkast is opgehoogd waardoor de lades vrij lopen over de middenregels van de kast.
  • Daarnaast is los lijstwerk vastgezet en de poten steviger verlijmd.

 Omschrijving:

Eikenhouten kabinet met in de gebogen kap snijwerk met stralen. Kolommen op de bovendeuren en cannelures in de stijlen. Origineel latoen koperen beslag op deuren en lades.

Oorsprong Drents Boogkabinet:

Een Drents Boogkabinet was ook bekend onder de naam Pastoorskast. In de boog van de kap zit houtsnijwerk of vaker een opkomende zon waarbij je de stralen duidelijk ziet. Op de deuren zijn aan de uiteinden kolommen aangebracht waarop aan de bovenkant en onderkant koperen of messing ornamenten zijn aangebracht. Op de voorzijde onder de kolommen en op de poten vindt je drie cannelures. De lades hebben vaak een rond messing ringbeslag. De maten van de kast kan erg verschillen tussen de 225 en 273 cm hoog. Soms zijn ze uitzonderlijk groot omdat de boerderijen hoven plafonds hadden en de gezinssamenstelling groot was. Deze kasten werden gemaakt tussen 1750 en 1880.

(h 230 b 160 d 50)

 

WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.