Restauratie Boulle werk meubel Marqueterie Penantkast Napoleon III – Louis XIV Stijl

Geeboniseerde kast met inlegwerk van messing en schildpad met vuurvergulde bronzenbeslag

Restauratie van een Napoleon III Boulle Werk Marqueterie Penantkast:

Bij de opname van de restauratie van dit marquetry meubel vielen een aantal dingen op aan schade: doffe donkere politoer afwerking, losse messing delen in het Boulle marqueterie inlegwerk en ontbrekende en loszittende stukjes schildpad, dof en met vuil aangeslagen beslag, losse en ontbrekende ingelegde messing biezen.

  • Reparatie gecraqueleerd ‘schildpad’ met warme hazenlijm verlijmd en was vullingen verwijderd, door warme lijm onder het schildpad te spatelen en vervolgens met warme zandzakken de overtollige lijm eronder te verdrijven en met druk te verlijmen.
  • Loszittend messing inlegwerk deels verwijderd en opnieuw verlijmd met warme lijm en warme zandzakken. Het messing was soms deels los of stukken te groot om in een keer te verlijmen, daarvoor is het soms losgezaagd (zaagsnede 0.7 mm) de messing delen spanningsvrij gemaakt en opnieuw verlijmd.
  • Ontbrekende messing  biezen aangevuld, met name rond de ronde kolommen op de hoek was dit een uitdaging. Omdat het messing stressvrij, dus zonder spanning in de groef moet liggen bij verlijming, als je delen met spanning verlijmd is er een kans dat ze op den duur los springen.
  • Ontbrekend ‘schildpad’ aangevuld, grotere delen met gerecycled schildpad en kleinere delen met harde was vullingen een mengsel tussen zwart en rood.
  • Schoonmaken van de Boulle marqueterie, waardoor de glans van het messing weer naar voren komt, deze is daarna met microcrystalijne was (speciaal tegen metaalcorrosie) behandeld. Vroeger koos men ook voor een politoerlaag over het Boulle werk, maar dat varieert per meubel.
  • Oppervlaktevuil van meubelbeslag verwijderd
  • Gezwarte afwerking opgefrist

Omschrijving Boulle marqueterie Penantkast:

Een Napoleon III met ebbehout beplakte penantkast met een deur en daarachter twee met mahonie fineer beplakte legplanken en interieur. De kast is beplakt met gegraveerd messing en schildpad ‘Boulle’ werk. Low cabinet with ebony veneer and Boulle marquetry with arabesque motifs of brass over tortoise-shell. In the center a door ornated with an oval medallion, revealing mahogany wood and mahogany-veneered shelves. Ornamentation of chiseled gilt bronze : egg friezes, espagnolettes on angle appliques, apron, masks and a twirled ribbon.

Andre Charles Boulle  (1642-1732), hij perfectioneerde de naar hem vernoemde techniek van de Boulle-marquetry, een patroon van uitgezaagde materialen van uitgezaagd schildpad, ivoor, ebbenhout, koper, zilver, tin of messing die op hout worden geplakt. In dit geval is schildpad en messing bovenop elkaar gelegd, daarop is het zaagpatroon geplakt, vervolgens is het pakket met een figuurzaag gezaagd, en vervolgens de gefiguurzaagde onderdelen in elkaar gelegd. Het messing is daarna gegraveerd, en de gravures na het beplakken gevuld met een zwarte pasta om deze te accentueren.

WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.