Bladgoud Aanbrengen & Beschildering Schoonmaken – Noors Drakenstijl Jachthuis – Stayokay, Gorssel
Bladgoud plakken en decoratieve schildering schoonmaken – Noors Jachthuis 1910
Dit Noors Jachthuis is in 1910 door de Noorse koning geschonken aan het Nederlands Koninklijk Huis. Vanaf 1934 is het pand in gebruik als jeugdherberg, nu onder de naam Stayokay Gorssel.
De kapspanten aan de binnenzijde van het achterhuis van dit Noors Jachthuis in ‘Dragestil’ uit 1910, zijn rijk versierd. Met een beschildering van fruitmotieven en bladgoudversiering op de facetranden van de balken. Door gebruik van ruim een eeuw is de schildering vervuild en het bladgoud onzichtbaar geworden.
De restauratieopdracht was het herstellen van het bladgoud en leesbaarder maken van de aangebrachte decoratie.
220 Meter Bladgoud Plakken
Als eerste zijn in de kap en alle spanten alle stofresten verwijdert van de liggende delen, daarna is alles afgenomen met een vochtige doek.
Op de facetranden van de gekruiste dakspanten en dakbalken bevond zich origineel ruim 220 strekkende meter bladgoud.
Bij de laatste renovatie in 1982 is er goudkleurig plakband gebruikt om de randen op te frissen, waarvan nu restanten van de balken afhingen, en het merendeel er reeds van was afgevallen. Elke facetrand van ruim 30 mm breed had een 15 mm brede rand van opgebracht bladgoud in lange stroken, in totaal 160 lengtes in varierende grootte.
De oude goud tape-restanten zijn verwijderd, en de lijmresten zijn met scotch brite (grijs) lichtjes opgeschuurd, om een goede hechtingsgrond te garanderen.
Vooraf is de breedte, van de aan te brengen bladgoudbreedte 15 mm, aan weerszijden afgeplakt.
Daarna de mixtion aangebracht, een lijmsysteem speciaal voor bladgoud. Bladgoud werd vervolgens aangebracht met een afrolapparaat en handtechnieken om het goud aan te drukken.
Dit goud is speciaal geproduceerd in Duitsland op breedte en als transfer op een papieren rol geplakt, door het goud op de plaklaag te leggen, af te rollen en tegelijkertijd lichte druk op de achterzijde van het papier uit te oefenen blijft het bladgoud achter.
Lange lengtes kunnen in een keer geplakt worden maar een constante druk en plakrichting versus vlak aanbrengen vergt de nodige oefening.
Na het aanbrengen wordt het bladgoud nog aangedrukt middels een stoffen roller en de tape verwijdert.
Historie de Noors Jachthuis De Kleine Haar – Kring van Dorth
Het Noors Jachthuis is in 1910 door de Noorse koning geschonken aan de opperhoutvester van het Nederlands Koninklijk Huis Tutein Nolthenius. Vanaf 1934 is het pand in gebruik als jeugdherberg.
Het interieur is monumenttechnisch van grote waarde, dit huis is als voorbeeld geweest voor andere Noorse huizen die in dezelfde stijl zijn gebouwd.
Het pand is opgebouwd uit balken in de traditionele stapelbouw in een T-vormig plattegrond.
De buitenzijde in donkerbruin rood en groen met in het oog springende geprofileerde windveer.
Gebouwd in Noorse stijl waarbij de goede verhoudingen en karakteristieke details opvallen zoals de rijk uitgevoerde veranda’s.
Drakenstijl Architectuur ‘Dragestil’
1880 – 1910
De architectuur is gebaseerd op de ‘Dragestil’ drakenstijl vrij vertaald toegepast tussen 1880-1910. De stijlmotieven ontleend aan Noorse motieven zoals slangen en draken vanuit de Viking en middeleeuwse kunst aangewakkerd door opgravingen uit die tijd en de restauratie van kerken zoals Tune, Gokstad en Oseberg schepen.
In het interieur is met name de smallere achtervleugel interessant omdat daar de vijf beschilderde kapspanten te zien zijn, met elkaar kruisende trekbalken te zien.
De zijkanten van de spanten beschilderd met figuratieve kersen en bladeren.
De balkrandhoeken, welke zijn afgevlakt met een facet, die is versierd met een bladgoud band.
Op de Korbelen in gouden letters het jaartal ‘ANNO 1910’ te lezen, verdeeld over vier korbelen aan een zijde.
Oppervlakte reiniging vuile beschildering.
De beschilderde decoratie is door Willianne van der Sar van Color & Conservation schoongemaakt.
Door in vloeistof gedrenkte wattenstaafjes die al rollend over het oppervlak de vervuiling aanweken en meenemen.
Zo komt de schildering beter in het zicht en kan de decoratie weer worden beleefd.
Het restauratie team bestond uit Willianne van der Sar, Vanesa M Sanchez Ibanez, Ramses Hertman