Friese Beschilderde Hindelooper Kast – Restauratie van olieverfschilderijen en kast
Restauratie Beschilderde Friese Hindelooper Kast:
Deze beschilderde Friese Hindelooper kast met voorstellingen op de deur panelen naar schilderijen van Jan Steen en Pieter de Hooch had een aantal vraagstukken. De olieverf was op diverse plaatsen verdwenen, met name op de panelen een storend beeld. Daarnaast zat er vrij veel verf los door krimp van het grenenhout, vaak een indicatie van te lage luchtvochtigheid van de ruimte waarin de kast staat. Met name de zijpanelen hadden loszittende verf. Daarnaast sleepte de rechterdeur over de regel, was de bovenkast instabiel door een gekrompen loszittend rug. En er was een storende kier ontstaan bij de sluitnaad van de deuren, waardoor deze niet op slot kon en daarmee de stabiliteit van de deuren verminderde.
De initiële vraag van de klant was een behandeling van enkel de deurpanelen van de kast, om er visueel een beter beeld van te maken. Na opname door ons bleek veel verf los te zitten, en hebben we de klant geadviseerd dit ook mee te nemen in de restauratie, omdat verlies van deze verf in de toekomst anders zeer aannemelijk zou zijn geweest. De aanpak was eerst het stabiliseren van de fragiele schildering en deze retoucheren waarna meubelrestauratie van de kast plaats vond.
Restauratie & Conservatie werkzaamheden aan de kast:
- Zorgvuldig transport, waarbij de schildering niet werd ingepakt, om geen verf van de schildering verloren te laten gaan dat los zat.
- Schilderij restauratie handelingen: Vastzetten van alle loszittende verf, door toevoeging van Planatol lijmoplossing onder de verf gecombineerd met aandrukken van de gedroogde lijm middels gedoseerde verwarmde hot spatula. Oppervlakte vuil verwijderd van de gehele kast met behulp van gedemineraliseerd water. Retoucheren van storende en ontbrekende lacunes in de schildering.
- Verlengen verbindingspennen in de zijdes, en bijmaken vergrendelings pennen voor de verbindingen.
- Het verbreden van de rug met 3 cm extra breedte, daardoor zit de rug er strak in en geeft de bovenkast stabiliteit.
- Het werkend maken van het slot, met behoud originele sleutel.
- Kier in de sluitnaad van de deur, van 1 cm onderin, opheffen door de scharnierplaten van de speunen in de romp van de kast met 5 mm per kant naar binnen te zetten. Plaatsing van messing ringetjes in het scharnier onder.
- Kier kap, door natuurlijke krimp afplakken met een stofstrook.
De conserverende handelingen van het vastzetten van de losse schildering en het retoucheren van de lacunes in de schildering is uitgevoerd door schilderijenrestaurator Barbara Susijn.
Voorstelling op rechter deur paneel naar een schilderij van Jan Steen – ‘De papegaaiekooi’ Interieur van een jonge vrouw die een papagaai voert, twee triktrakspelers en een andere vrouw die oesters op een fornuis kookt, op de vloer een jongen die met een lepel een kat voert, de vogelkooi met geopend deurtje hangt aan het plafond.
Voorstelling op linker deur naar schilderij van Pieter de Hooch Gezelschap met een zwarte page en een vrouw die een papagaai voert.
Ideale binnenklimaat voor meubels is 51% luchtvochtigheid als men een bandbreedte van 40-60 % aanhoudt zit men goed, met name in de zomer kan het makkelijk oplopen tot 80% en in de winter door het gebruik van centrale verwarming en vrieskou kan de luchtvochtigheid terug lopen tot 15%.
Hout kan krimpen en opzwellen door opname van vocht uit de lucht:
- Bij een te lage luchtvochtigheid <40% kan het hout scheuren, of schildering loskomen
- Bij een te hoge luchtvochtigheid >60% kan hout opzwellen, schimmel of dierlijke schade krijgen.
Met een lijmoplossing worden losse opstaande verfdelen vastgezet, daarna oppervlaktevuil verwijderd
Met het opschuiven van de deuren met 5 mm, is de kier in de sluitnaad verdwenen.
Voor en na foto's van de behandelde schildering