Kroonluchterstang Bollen Vergulden – Grote Kerk Alkmaar

Vergulde houten bollen rond koppelstukken draagstang kroonluchter

Houtrestauratie en nieuwe vergulding

Restauratie:

  • demontage  van de bollen met behulp van hoogwerker tot 28 meter hoogte;
  • verwijderen van spijkers en metaaldraad;
  • verlijmen van de onderlinge delen, oude lijmnaden;
  • nieuwe inzetstukken maken om bollen die incompleet waren aan te helen;
  • kleine oneffenheden en oude spijkergaten vullen;
  • Gele verfgrondering en mixtionvergulding met dubbeltorengoud;
  • montage met behulp van hoogwerker gecombineerd met wegwerken elektriciteitsdraad en verven van de stangen.

De bladgoudvergulde kroonluchterbollen zitten om de verbindingen van de stangen waaraan de kroonluchter is opgehangen. De massief eiken houten bollen bestaan uit twee helften, verbonden door houten pennen en later diverse keren doorgespijkerd. De bollen zijn al meerdere malen gerepareerd. Bij een eerdere reparatie is bij sommige bollen insnoering gemaakt om met metaaldraad de helften bij elkaar te houden. Ons werk is in twee fases uitgevoerd, het eerste deel in 2008 en nu. Bij beide restauraties heb ik briefjes in de bollen aangetroffen van voorgangers die in 1830, 1946 en 1994 de bollen deels onder handen hebben genomen, ook de vondst van spijkers die in verschillende tijdsperiodes zijn gemaakt zijn indicaties dat ik niet de eerste ben die er aan werkt. Van een aantal stangen zijn alle eikenhouten bollen vervangen door iepenhouten bollen waarschijnlijk eerste helft 20e eeuw waarin ook ook makers stempel met initialen ThD gevonden.

In opdracht van Stichting tot behoud van Monumentale Kerken in Alkmaar, begeleiding door Anne Pauptit – Restauratie Advies en Begeleidingsbureau, Den Haag en Bram Berkenpas – Monumentenzorg, Alkmaar.

De kroonluchters zijn door de Firma Brink en van Keulen gerestaureerd en tevens van elektrische bedrading en verlichting voorzien in 2007.

 

alkmaar