Betimmering lambrisering – Belasting & Douane Museum Rotterdam

Restauratie Betimmering 'Kuypers Salon' 

Restaureren Betimmering lambrisering – Belasting & Douane Museum Rotterdam

Houtrestauratie van het aanvullen van missende onderdelen aan lambrisering, betimmering

In deze historische binnenruimte zijn diverse lijsten van de eiken betimmering/lambrisering vastgezet, en missende acanthus kapitelen bijgemaakt aan de hand van nog aanwezige identieke voorbeelden. Voorbeelden ter reconstructie van het houtsnij- en houtdraaiwerk zijn tijdelijk naar het atelier verplaatst. Bij de terugplaatsing zijn nieuwe onderdelen op kleur gebracht door ze chemisch te beitsen in combinatie met waterbeits, na droging een grond politoerlaag en ten slotte met was afgewerkt. Daarna is de gehele lambrisering schoongemaakt van oppervlakte vuil en in de was gezet en uitgeboend.

De opdracht is uitgevoerd onder regie van Burgy Bouwbedrijf en specialistische medewerking van houtsnijder Ubald Elshuis en houtdraaier Joost Kramer.

Een mogelijke verklaring voor sommige nu  ontbrekende onderdelen in de houten betimmering is de plaatsing van de Trompbank, welke strak tegen de muur in de ruimte stond, en enkele ornamenten moesten daar voor wijken. De Trompbank, objectnummer 00064 is een halbank, welke nu elders in het museum staat. Deze bank is aangekocht in 1964 bij het veilinghuis Mak van Waaij, te Amsterdam. De bank heeft rijk gedecoreerd houtsnijwerk en op de rugleuning bevinden zich twee schilderingen. de onderste schildering is de slag bij Oland (1676). Dit was een gezamenlijke strijd van de Nederlanders en Denen tegen de Zweden onder leiding van Cornelis Tromp (1629­ – 1691). Inzet van deze zeeslag was de heerschappij over de tollen bij de Sont.  De tweede schildering is een portret van Cornelis Tromp.

Omschrijving:

Op de bel-étage van het voormalig woonhuis van de familie De Kuyper, de bekende distilleerdersfamilie uit Rotterdam en Schiedam, ervaart de museumbezoeker de grandeur van het leven aan de Parklaan in het Rotterdamse Scheepvaartkwartier aan het begin van de 20ste eeuw. Het pand aan Parklaan 14 kwam tot stand in de jaren 1909/1910 naar ontwerp van de Rotterdamse architect A.W. Meineken in opdracht van de heer P.M.N. de Kuyper, directeur van het familiebedrijf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het woonhuis door de Duitsers gevorderd en in gebruik genomen als kantoor. Vanaf 1948 is Parklaan 14 door de oorspronkelijke eigenaren eerst verhuurd en later verkocht aan de Staat der Nederlanden. Het woonhuis biedt vanaf 1948 onderdak aan het ‘Nederlandsch Belastingmuseum’. Bij de laatste verbouwing van het museum in 2010/12 is de bel-étage gerestaureerd en zijn tal van originele details weer zichtbaar gemaakt. De voormalige woonverdieping van de familie De Kuyper is weer toegankelijk voor bezoekers en te huur voor recepties, presentaties en vergaderingen.

In opdracht van en uitvoering door:

belasting             Burgybouw_logo

WhatsApp Restauratie vraag? Stel ze hier.