Betimmering Ovale Zaal – Teylers Museum Haarlem

Ovale Zaal, Teylers Museum, Haarlem 1784

Grootschalige restauratie lambrisering en houtwerk

In een kort tijdsbestek is door meerdere partijen de gehele Ovale Zaal gerestaureerd, deuren, vitrines en lades  zijn in het atelier gerestaureerd, en tegelijkertijd in de zaal de vaste onderdelen.

Gescheurd lijstwerk is losgehaald en verlijmt, zowel in de boekenkast omlijsting als op de ladefronten. Kieren in het lijstwerk zijn gedicht. De lades zijn gangbaar gemaakt door de vastgelopen steenbeukenhouten wielen schoon te maken en de wielkasten op te ruimen.  Er is sprake van een vrij unieke ladegeleiding, per lade zijn er 20 houten wielen. En gebroken glas van vitrine laden is vervangen.

Ontbrekende bessen op de met houtsnijwerk versierde lijst van de gaanderijvloer met gesneden hulstbladeren en bessen zijn bijgemaakt.

Van de messing drophandles, van de lades, is het oppervlaktevuil verwijderd met behoud van het originele patina.

Ruim 400 loszittende tanden van de tandlijst, zijnde onderdeel van de kroonlijst, zijn verlijmd.

Medewerkende specialisten en advisering: houtsnijwerk – Ubald Elshuis, glas -Glasatelier Oud Rijswijk en metaal – Jan Willem Pette, onder uitvoering van Ten Cate & van der Wiele Architecten.

De Ovale Zaal heeft een centrale vitrine met daarin fossielen en mineralen. De zaal bevat rondom inbouwkasten waarin wetenschappelijke instrumenten zijn tentoongesteld, op de gaanderij zijn boekenkasten met liggende lades.

In 1784 is in opdracht van Pieter Teyler van der Hulst het museum voor kunst en wetenschap gebouwd. Het museum heeft een zeer gevarieerde collectie van uitvindingen uit de 18e en 19e eeuw, vele fossielen en mineralen, historische boeken, prenten en schilderijen.  Nergens anders ter wereld is een museuminterieur uit de 18e eeuw zo goed bewaard gebleven, als dat van de Ovale Zaal.