Plafondschildering – Hofje van Bijlevelt Alkmaar

Restauratie historisch interieur:

Bij de conservering en restauratie van dit historische interieur lag de focus op het herstel van gaten ontstaan door doorgeboorde elektriciteits- en verwarmingsbuizen. De plafondschildering is weer zichtbaar gemaakt door het verlaagde plafond weg te halen.

Eerst werden enkele houtsplinters geconserveerd, verlijmd. Schade is gerestaureerd van de oude ophangpunten en plekken waar elektriciteit buizen en verwarmingsleidingen door het plafond waren geboord en grote splinters waren afgebroken.

Grenen invulstukken zijn geplaatst en kiertjes zijn gevuld met zelf geprepareerde middelen op basis van houtstof. Na droging hiervan zijn invulstukken bijgesneden en vlak gemaakt.

De ontbrekende schildering is vervolgens door Willem Haakma Wagenaar gereconstrueerd en de smalt blauwe ondergrond is geconsolideerd.

Omschrijving:

Geertui Willemsdochter, weduwe van Pieterszoon Bijlevelt, liet bij testament in 1657 geld na voor het kopen en inrichten van een huis aan de Koningsweg;genaamd het ‘Hofje van Bijlevelt’. In 1668 trokken de eerste drie bewoonsters er in. In 1727 werd een regentenkamer aangebouwd en in 1751 een ruimte voor een vierde bewoonster.