Fries Kabinet

Fries Kabinet, ca 1850.

 

Meubelrestauratie

Bij een kabinet komt men vaak dezelfde gebreken tegen; krimpscheuren in boven en onderkast en soms in de panelen van de deuren, versleten ladegeleiding waardoor de lade over de voorregel sleept, deuren die klemmen. Losse lijmverbindingen, gammele poten, houtwormaantasting, ontbrekende sleutels. Afwerking die is verkleurd door inwerking van UV licht of waterschade. Kastrug die onvolledig past door krimp, de rug zorgt voor de stijfheid van de bovenopbouw, zit deze niet strak dan klemmen of kunnen deuren niet dicht.

Bij dit kabinet zijn vier krimpscheuren in de zijdes van de onder- en bovenkast verlijmd. De krimpscheuren in de deurpanelen zijn ook opnieuw verlijmd, daarvoor wordt de deur in zijn geheel eruit gehaald.

De houten ladegeleiding in de onderkast is opgehoogd waardoor de lades vrij lopen over de middenregels van de kast.

De rug van de bovenkast is aangevuld, deze was door natuurlijke krimp kleiner dan de beschikbare ruimte waardoor de bovenkast instabiel wordt bij het openen van de deuren.

Omschrijving

Een eikenhouten kabinet met doorbroken fronton waarin een klassieke vaas met afhangende festoenen is geplaatst. Twee bovendeuren met kolommen, enkelgebogen lades met origineel latoen koperen beslag.

(h 230 b 160 d 49).